Valp- och kattungeguide!

Vägen till ett lyckligt valp- och kattungeliv! Att få hem en ny familjemedlem är alldeles underbart, men det kan även vara omtumlande och det är mycket man ska tänka på. I vår guide får du tips och råd för den första tiden tillsammans med din nya vän!

Vecka 12

Vecka 11


Det finns många olika utfodringssätt. Nästan varje kattägare har sin egen åsikt om hur man ska mata katter. Vilken riktning du än följer behöver din kattunge balanserat helfoder till stöd för tillväxten. Helfoder finns i torr och våt form.

Hur väljer jag ett lämpligt foder åt min kattunge?

Att det finns så många olika foder för kattungar kan förvirra även en erfaren konsument. Utbudet är brett och kattmat finns både i specialaffärer och i dagligvarubutiker. När du väljer mat åt din kattunge, kontrollera alltid att produkten är ett helfoder. Kolla även följande på innehållsförteckningen:

  • Kötthalten – hög kötthalt är ett kännetecken på kvalitativ kattmat. Proteinhalten ska vara hög och den huvudsakliga proteinkällan bör vara kött.

  • Fetthalten – kattungens mage är liten, men energiförbrukningen stor. Därför behöver den rikligt med fett i födan. Fett är på många sätt nödvändigt för kroppen.

Högklassig näring ger kattungen goda förutsättningar för tillväxt och är grunden till ett långt friskt liv. Mat med hög kötthalt kan vara dyrare, men katten behöver ofta äta betydligt mindre av den än av billigare mat av sämre kvalitet. Om avföringsmängden är liten visar det att näringen tas upp effektivt och kattens kropp kan utnyttja maten.

Vill du ha pålitlig hjälp vid matvalet?

Arken Zoos personal känner väl till katters näringsbehov och kan hjälpa dig välja bra mat åt din kattunge. Varje katt är en individ och matvalet börjar med att kartlägga din katts behov. I våra butiker får du alltid personlig service och stöd så att du på bästa sätt kan ta hand om din misse.