Valp- och kattungeguide!

Vägen till ett lyckligt valp- och kattungeliv! Att få hem en ny familjemedlem är alldeles underbart, men det kan även vara omtumlande och det är mycket man ska tänka på. I vår guide får du tips och råd för den första tiden tillsammans med din nya vän!

Vecka 15

Vecka 11


Ibland verkar kattungens aptit försvinna. När ungen inte äter är det lätt att bli orolig och undra om den är frisk. Det här är viktigt att uppmärksamma:

  • Om kattungen har dålig aptit, kontrollera först dess mun. Kolla att tänderna sitter stadigt och tandköttet är snyggt, jämnt till färgen och inte svullet eller rött.

  • Kolla också hur magen fungerar – är avföringens konsistens normal (inte lös eller för hård), har ungen luftbesvär eller hörs det porlande eller andra konstiga ljud från magen?

Allt i sin ordning, men maten smakar inte?

Om katten har normalt näringstillstånd och är frisk, kan orsaken helt enkelt vara alltför korta matningsintervall eller alltför stora matportioner. Ungen är inte hungrig och tar bara en titt i skålen – finns där något extra gott den här gången eller bara ”tråkig” vardagsmat?

Vad göra?

Om kattungen inte har aptit, servera mat mer sällan. Ofta matas katter för ofta eller har alltid mat framme. Brist på mattider och “fri utfodring” tar sig ofta uttryck i aptitlöshet eller kräsenhet. När kattungen har tydliga mattider hålls aptiten oftast frisk och katten blir inte kräsen.

  • Om ungen har så dålig aptit att den inte äter alls bör du åka till veterinären för kontroll.