Valp- och kattungeguide!

Vägen till ett lyckligt valp- och kattungeliv! Att få hem en ny familjemedlem är alldeles underbart, men det kan även vara omtumlande och det är mycket man ska tänka på. I vår guide får du tips och råd för den första tiden tillsammans med din nya vän!

Vecka 15

Vecka 11


Kattungar börjar lära sig toalettvanor vid cirka fyra veckors ålder. De lär sig av sin mamma och när de kommer till sitt nya hem är de oftast helt rumsrena. Under de första dagarna kan det ändå hända olyckor, eftersom den lilla ungen kanske inte minns var toaletten finns någonstans. Dessutom kan ungen vara stressad av flytten. Det här är helt normalt.

Se till att missen får toaro

Välj en lugn plats för kattoaletten, men se till att ungen har fri tillgång till den. Du kan underlätta kattungens toalettbestyr genom att visa var lådan finns. Om ungen inte verkar uppfatta saken, kan du lyfta den i lådan. Vanligen inspirerar den mjuka sanden katten att gräva och uträtta sina behov.

Om du tänkt använda en toalettlåda med tak, men ungen inte använt en sådan hos uppfödaren, är det bäst att vänta lite med taket tills kattungen lärt sig använda en öppen låda i den nya miljön.

Hemligheten bakom ett fräscht katthem är riktigt bra sand

Det behöver inte lukta kattkiss i ett katthem. Katter är väldigt renliga djur om de bara får möjlighet till det. Med rätt redskap, riktigt bra kattsand och genom att ta hänsyn till vad katten gillar kan du njuta av både kattens oemotståndliga sällskap och ett rent och luktfritt hem.

Mikrosand är populär på grund av att den klumpar sig effektivt och binder lukt. Bra mikrosand behöver oftast inte bytas mer än med ca 1–2 månaders mellanrum. Mikrosand behöver alltså inte bytas helt varje gång du städar lådan, utan du kan fylla på med mer sand på den gamla vid behov.

Kan jag ge ungen vilken sand jag vill?

När kattungen kommer till sitt nya hem är det en bra idé att först använda den sand ungen är van vid. Det hjälper katten att hitta rätt ställe att uträtta sina behov när nöden överraskar i den nya miljön och minskar även flyttstressen.

  • Eventuellt byte av sandsort kan sedan göras stegvis. Att med en gång byta från till exempel sand till träpellets är en alltför stor förändring för de flesta katter.

  • Blanda först lite nytt strö i det gamla vanliga och öka sedan mängden lite i taget.

  • Att vänja sig vid en ny strösort kan ta lång tid. Ibland godkänner katten inte den nya sanden alls och då är det bäst att respektera kattens beslut.

  • Du kan också erbjuda alternativ: Sätt sand av en ny sort i en låda men låt lådan med gammal sand stå kvar. Låt katten visa vilken den gillar.

Visste du?

Det är otroligt stor skillnad på olika slag av kattsand! När katten uträttar sina behov i lådan är den särskilt noga med “tasskänslan”, det vill säga vad som finns under de små trampdynorna. En missnöjd katt kan börja uträtta sina behov på oönskade ställen. Den kan också hålla sig långa tider vilket ökar risken för urinvägssjukdomar. Det är alltså väldigt viktigt att katten trivs med sin toalett och kattsanden bör därför alltid väljas enligt kattens preferenser.