Valp- och kattungeguide!

Vägen till ett lyckligt valp- och kattungeliv! Att få hem en ny familjemedlem är alldeles underbart, men det kan även vara omtumlande och det är mycket man ska tänka på. I vår guide får du tips och råd för den första tiden tillsammans med din nya vän!

Vecka 16

Vecka 11


Kattungen är och får vara vild på dagen, men när den får fnatt på natten är det kanske inte så roligt för dig. Ungen kan springa som en galning runt bostaden, jama högt, hoppa i sängen, jaga tår, skrapa på dörrar och föra oljud genom att fälla saker. Med de här metoderna är katterna mästare på att få sina ägare att till exempel stiga upp mitt i natten och fylla på matskålen.

Hur förebygger jag eller får slut på stojet?

Bästa sättet att få slut på det störande beteendet är att ignorera det fullständigt. Låtsas alltså att du sover trots att du tydligt hör hur möblerna i rummet bredvid får sig en omgång. Du får helt enkelt flytta allt som katten inte får röra utom räckhåll för den eller förhindra att katten kommer åt förbjudna saker.

Det största felet du kan göra är att vissa nätter ge katten uppmärksamhet i tron att nattsuddandet slutar med det. Medan du andra nätter inte gör något. Det förstärker beteendet eftersom även en belöning då och då upprätthåller beteendet. I vissa fall kan en osäker belöning till och med förstärka kattens beteende mer än en belöning den får varje gång.

Aktivering minskar nattstojande

Kattungen kan gärna tröttas ut med lek på kvällen före läggdags. Det ska förstås finnas flera lekstunder under dagen, men på kvällen är det bra att ha en lång och intensiv jaktlek, där katten riktigt får utlopp för sin energi. Kattens matning kan också planeras så att ungen får en rejäl, köttig måltid på kvällen efter lekstunden.

Efter jaktleken kan du också servera torrfoder ur en aktiveringsleksak, så att katten får använda huvudet. Hjärngymnastik tröttar ofta den lilla kissen ännu effektivare än fysisk motion.