Valp- och kattungeguide!

Vägen till ett lyckligt valp- och kattungeliv! Att få hem en ny familjemedlem är alldeles underbart, men det kan även vara omtumlande och det är mycket man ska tänka på. I vår guide får du tips och råd för den första tiden tillsammans med din nya vän!

Vecka 11

Vecka 11


Vanligast är att uppfödaren har avmaskat både kattmamman och ungarna flera gånger innan du hämtar hem din kattunge vid 12 veckors ålder. Om uppfödaren inte gjort det så är det bra att avmaska katten 1-2 veckor innan vaccinationerna.

Kattens parasiter och varifrån de kommer

En katt kan ha många olika parasiter. De vanligaste är den spagettiliknande spolmasken och den platta bandmasken. Urdjur, som giardia, är osynliga för människoögat men kan orsaka bland annat brist på aptit, diarré, hårlossning och hosta hos katten.

Spolmask kan katten få var som helst utomhus. Spolmaskäggen är nämligen mikroskopiskt små och märks eller syns därför inte. Spolmasken är besvärlig eftersom den kan ligga latent i kattens kropp i åratal och sedan aktiveras till exempel under dräktighet.

För en kattunge kan inre parasiter vara livsfarliga, därför är det bra att behandla regelbundet. Risken för att en vuxen innekatt ska få parasiter är liten. Men det händer att vi människor ovetande tar hem parasiter eller deras ägg till exempel på våra skor. För att undvika onödig parasitbehandling kan veterinären ta avföringsprov på katten för att bedöma om den behöver behandling.

Vissa råa sötvattenfiskar kan vara en källa till parasitsmitta. Därför rekommenderar man inte rå och otillagad insjöfisk till katt. Havsfisk är i regel okej och efter nedfrysning eller ordentlig upphettning kan du servera även insjöfisk.

Att ge katten medicin

Bli inte nedslagen för att du hört skräckhistorier om hur jobbigt det är att medicinera katter. Det behöver inte bli en stressig strid. Om katten vänjer sig vid hantering redan som unge, och lär sig att den inte kommer ur situationen även om den slingrar sig, blir allting lättare – även medicinering.

  • Blanda maskmedicinen i kattens favoritmat.
  • Du kan även blanda pillret i en liten mängd vatten och ge med spruta direkt i kattens mun.

Väg kattungen innan du ger medicinen och dosera sedan enligt anvisningarna. En liten överdosering är oftast ofarlig, men onödig, och en del kattungar kan få magbesvär av det. En underdosering däremot kan öka parasiternas motståndskraft mot medicinen. Följ alltså alltid bipacksedelns eller veterinärens anvisningar.