Valp- och kattungeguide!

Vägen till ett lyckligt valp- och kattungeliv! Att få hem en ny familjemedlem är alldeles underbart, men det kan även vara omtumlande och det är mycket man ska tänka på. I vår guide får du tips och råd för den första tiden tillsammans med din nya vän!

Vecka 15

Vecka 11


Som för många andra djurbarn är det naturligt för kattungar att bekanta sig med världen med sin mun och sina tänder. Det är vanligt att en kattunge provar tänderna på allt, även på dig.

Våldsam kärlek

En ung katt kan ibland leka mycket aggressivt: den kan anfalla fötterna då man går förbi, jaga tårna i sängen och kasta sig över dem det första den gör på morgonen eller rentav mitt i natten. Allt det här går vanligen över med tiden, om kattens beteende inte uppmärksammas, det vill säga inte förstärks. Bäst vore det om man i tid får kattens uppmärksamhet fäst på något annat, till exempel en leksak. Om nätterna är det bäst att skydda tårna med yllesockor på vintern och täcket på sommaren.

Det är bra att leka med kattungen flera gånger per dag – men aldrig med händerna! Även om en kattunge som biter lätt på handen är hur söt som helst, är situationen en annan om ett år.

Om katten biter eller klöser din hand, låt handen bli slapp. Då tappar katten vanligen intresset och du kan ta undan handen så snart du får tillfälle. Ge i stället till exempel en stor härlig leksak till brottningskompis, eller lek själv med katten med en vippa eller ett spö. Kom ihåg att instruera alla familjemedlemmar att göra likadant. Påminn särskilt barnen om att händer och fötter aldrig ska vara kattleksaker.

Visste du?

Man kan få för mycket också av ömhet. Det är helt normalt att en katt först låter sig smekas men sedan (enligt ägaren ofta “plötsligt”) tar tag i den smekande handen med klor och tänder.

De flesta katter gillar att bli smekta, men de har ett slags ömhetskvot och när den blivit fylld känns inte smekningarna sköna längre. Då bör man lyssna till kattens åsikt. Lär dig se hur kattens kroppsspråk är innan den ger utlopp för sin ömhetsaggression, och sluta smeka katten medan den ännu tycker det är trevligt.