Valp- och kattungeguide!

Vägen till ett lyckligt valp- och kattungeliv! Att få hem en ny familjemedlem är alldeles underbart, men det kan även vara omtumlande och det är mycket man ska tänka på. I vår guide får du tips och råd för den första tiden tillsammans med din nya vän!

Vecka 10

Vecka 8


Att nosa och söka efter mat är arttypiskt beteende för hundar – från barnsben. Den här typen av aktivitet ger utmärkt stimulans och lär valpen att koncentrera sig. Nosande tröttar också ut en liten vovve på ett skönt sätt. Lådleken är varje hunds och särskilt ägarnas favoritlek, och inte utan orsak: den är härlig, enkel och snabb!

  1. Välj ut 4–5 askar eller små papplådor som passar valpens storlek. Det ska till en början vara enkelt för valpen att plocka ut godis ur lådorna.

  2. Placera lådorna nära varandra och lägg en godbit eller hundmat i varje låda.

  3. Släpp in den lilla nosaren i rummet. Hundar är av naturen nyfikna och valpen styr antagligen direkt mot lådorna.

  4. Låt valpen nosa och äta godbiten ur varje låda.

  5. Upprepa leken, men placera lådorna på olika ställen i rummet.

För lätt?

Under de kommande dagarna kan du öka utmaningen genom att vända någon låda upp och ned och gömma en godbit under den. Du kan också lämna någon låda utan godbit eller placera lådor på oväntade ställen. Men gör inte leken alltför svår så att valpen tappar intresset. Du kan också börja gömma godis i rummet utan lådor.

Med regelbunden upprepning lär sig valpen att använda sitt luktsinne effektivt. När valpen vet hur leken går till kan du kombinera den med ett kommando. Varje gång du släpper in valpen i rummet för att söka, säg “sök”.

Tips

Valpens mat behöver inte serveras ur en matskål, utan en del av dagens mat kan serveras i samband med söklekar. Att söka mat lägger en bra grund för många hundhobbyer!