Valp- och kattungeguide!

Vägen till ett lyckligt valp- och kattungeliv! Att få hem en ny familjemedlem är alldeles underbart, men det kan även vara omtumlande och det är mycket man ska tänka på. I vår guide får du tips och råd för den första tiden tillsammans med din nya vän!

Vecka 14

Vecka 8


Leken är hundvalpens arbete! Trots att vi tråkiga människor kan tycka att leken känns som en enformig syssla, är dess betydelse för hundvalpens utveckling och välbefinnande absolut viktig, eftersom den:

  • aktiverar valpen och lär den nya problemlösningsförmågor
  • ger valpen möjlighet att öva på sin jaktinstinkt
  • förbättrar valpens kommunikationsfärdigheter och utvecklar dess sociala färdigheter.

När hunden blir äldre lönar det sig att upprätthålla dess lekfullhet. Leken förstärker förhållandet mellan valpen och ägaren och gör det avslappnat. Om en vuxen hund nästan aldrig leker, kan du systematiskt främja dess förmåga att leka. På så sätt ökar du ditt husdjurs livsglädje.

Hundens leksaker

Införskaffning av olika leksaker till valpen är inte bara ett av djuraffärernas marknadsföringsknep, utan hunden har nytta av att bekanta sig med olika former, material och sätt att leka. Leksakerna har olika användningsändamål. Till exempel erbjuder aktiveringsleksaker hunden en möjlighet att skaffa föda, vilket är ett naturligt beteendebehov ända sedan födseln.

Ibland är de bästa leksakerna inte sådana som köps i affären, utan till exempel är tomma toalettrullar småvalparnas storfavoriter. Utöver den tomma pappersrullen ska du införskaffa följande till leksakslådan:

  • en boll
  • en pipleksak
  • en latexleksak
  • en mjukisleksak
  • ett aktivitetsspel
  • en aktivitetsleksak
  • en "kampleksak", såsom ett rep eller en batong.

Hunden behöver inte ha tillgång till alla leksaker hela tiden, utan man kan "rotera" dem. En väldigt busig valp kan överge sin favoritleksak på ett ögonblick, men när leksaken läggs undan i skåpet i några dagar, är återföreningen många gånger väldigt glädjefylld!

Hur leker din valp?

Varje hundpersonlighet leker på sitt eget sätt. Där superaktiva tassar springer fortare än vettet, pysslar ett knyte med lugnare temperament gärna länge för sig själv och använder sitt huvud. Vet du redan till vilken grupp din valp hör? Eftersom våra pälsbeklädda vänner inte är endimensionella typer, kan leksättet å sin sida bestå av båda ytterligheterna, ibland till och med under en och samma lekstund.

Genom att iaktta din hunds leksätt, får du väldigt mycket information om dess personlighet. Dessutom kan du se hur din valp utvecklas och du kan observera hur den beter sig i olika situationer. Med hjälp av lek kan du dels öka en blyg valps självsäkerhet och dels lära ett energiknippe självkontroll.

Lek med kompisar

Lek med kompisar lär valpen viktiga kommunikationsfärdigheter hundar emellan. I lek mellan hundar finns det inga regler, utan allt är tillåtet: frenetiskt springande, morrande, ruskande, upprätt brottning och kroppsspråk som i alla andra situationer skulle kunna uppfattas som hotfullt. Leken lär med andra ord väldigt många kommunikationsknep och är därför nyttig för valpen, men också för dig då du lär dig tolka ditt husdjur: Observera till exempel hur leken börjar och vilken subtil kommunikationsmetod hunden använder när den upplever leken alltför fartfylld och försöker lugna ned situationen. Här kan du bekanta dig närmare med hundars kroppsspråk.

För valpen är det tryggast att leka med bekanta hundkompisar, som är lämpliga till såväl storleken som lekstilen. Hundgårdar erbjuder å sin sida frihet på ett tryggt vis, men ibland är besök i dem förknippade med risker. Hundgårdar är öppna för alla, så det är omöjligt att förutse och än mindre kontrollera hur hundindividerna förhåller sig till din lilla vän inne i hundgården. Därför finns det också skäl att överväga hur mycket och hur fritt ni vill utnyttja hundgårdarna.

Lek med människor

Till skillnad från vad man kan tro, är lek med människor inte en medfödd förmåga hos hundar, utan oftast måste husdjuret lära sig det. Det lönar sig att leka mycket med valpen: det stärker förhållandet mellan husdjuret och ägaren samt lär hunden kommunicera med dig. Faktiskt är lek tillsammans det bästa sättet för valpen och ägaren att lära känna varandra. Utöver lite vildare lekar är det bra att pyssla med valpen på andra sätt också: spela aktivitetsspel tillsammans, hitta på doftövningar, såsom att gömma godisbitar, och till exempel lära valpen att känna igen leksakerna på deras namn. Dessa lekar lär din hund att lugnt och fokuserat fungera tillsammans med dig.

Karaktär och ras utgör ramverket

Särskilt valet av hur de mer fartfyllda lekarna genomförs ska alltid göras efter hundens individuella karaktär, så att sysslan helt säkert är trevlig. En blyg valp kan bli skrämd om du helt plötsligt kastar dig på golvet, släpper ifrån dig konstiga ljud och försöker "brottas" med den. Å andra sidan kan en mer framåt valp bli alltför uppjagad av en felaktig inbjudan till lek och försöka brottas med dig såsom den har lärt sig att busa med sina valpsyskon. Det är med andra ord viktigt att ägaren lär sig anpassa lekstilen så att den är lämplig för den egna valpen. Det är också bra om du uppmärksammar din hunds rastypiska beteende. En hetsig terriervalp kräver med största sannolikhet mer fart i lekarna och en vallhundsvalp behöver springa ännu mer efter och "valla" dig.

Kom ihåg att om barn eller utomstående leker med din hundvalp, så är det ditt ansvar att säkerställa att din hund hela tiden känner sig trygg och att leken inte spårar ur vid något skede.

Tänk på det här

Om du i lekstimmet kastar en leksak till din valp, ska du se till att det sker på halkfritt underlag. Okontrollerad rusning på halt underlag, såsom laminatgolv, är inte bra för den växande valpens kropp.

Lekens början och slut

Det lönar sig att leka mycket med valpen, men det behövs inte riktigt varje gång den kommer och försöker pocka på din uppmärksamhet. Om du alltid avbryter det du gör och sätter igång och leker, lär sig valpen att du alltid är tillgänglig. Till exempel kan du med neutral röst säga "Nu ska vi inte leka" till hunden och fortsätta med det du gör. När du upprepar samma fras lär sig valpen att den inte får sällskap av dig just då när du yttrar orden.

Å andra sidan blir du till en alldeles särskilt intressant kompis åt din hund om du ofta själv tar initiativ och bjuder in valpen till lek. Det lönar sig dock oftast att gå med på valpens lekönskemål och försök att ta kontakt. Det är härligt när lurvtussen upplever lek med människor som någonting som är värt att göra.

Det är bra att avsluta leken helst när det är som roligast, i stället för när valpen blir uttråkad och går iväg. På så sätt blir lekstunden alltid någonting som det är värt att vänta på. Genom att ta initiativ till att börja och avsluta leken lär du valpen samtidigt en mycket viktig färdighet: reglering av känslotillståndet.

Reglering av känslotillståndet innebär att hunden klarar av att lugna ned sig efter en busig stund eller tvärtom att piggna till snabbt. Det är med andra ord fråga om en viktig förmåga att hantera känslor, vilken sällan är medfödd hos hunddjur.

Måste människan alltid vinna i kamplekar?

Nej, det behöver den inte, utan tvärtom! Det att du låter din hund vinna en kamp- eller rusklek tycker den är det bästa med att leka med människor och ger valpen ett sunt självförtroende. Utöver att husdjuret får vinna leksaken åt sig själv, kan du även berömma vilken duktig liten valp den är! Det är fråga om lek och leken måste vara alltid superrolig för hunden! Ägaren kan kväva valpens leklust genom att hela tiden leka "herren på täppan". Vem vill leka med en sådan tråkmåns som alltid bara vill vinna och som stjäl leksaken varenda gång? Ingen. Förlegade uppfattningar om ledarskap och förstärkning av den genom att vinna bör för alltid förpassas till sopkorgen i stället för leksakskorgen. Låt din hund vara en vinnare!

Ägaren är den bästa leksaken även utomhus

När den lilla vildbasen leker avslappnat och obehindrat med dig inomhus, ska du lära den att leka med dig även utomhus. Bemästrande av den här förmågan blir till nytta särskilt i det skede då omgivningen och dess dofter börjar intressera hunden utomhus mer än kopplets andra ände.

Börja leka med din valp utomhus till en början i en störningsfri, lugn miljö. Kalla på valpen, ta fram favoritleksaken ur fickan och kastade dig in en glädjefylld lek. Håll lekstunden mycket kort: när hunden ännu är helt kollrig av glädje ska du avsluta leken, belöna den med en godisbit och sätta leksaken i fickan utan att göra en stor affär av det. Låt valpen gå iväg och hålla på med sitt en stund och kalla sedan på den igen och sätt igång festen ännu en gång. När du kallar valpen till lek regelbundet även utomhus, märker du snart att de lurviga öronen lyssnar på dig bättre och bättre. För utomhuslek bör man ha någon särskilt intressant leksak, som endast är för detta specifika ändamål och som valpen under övrig tid inte får leka fritt med.

Glöm självkritiken

Att leka med hunden är härligt och båda lekparterna blir avslappnade av det. För att du ska kunna njuta för fullt och ge din hund det bästa, ska du glömma grannens fladdrande gardiner och den förbikörande bilförarens konstiga ansiktsuttryck. Var med i leken till tusen procent! Hundar är experter på att tolka känslotillstånd och ägarens glädje och härliga lekfullhet smittar garanterat av sig på hunden. Glöm med andra ord allt vad onödig självkritik heter. Spurta, skratta, busa, rulla på marken, sprattla, skaka, sjung och tjut av glädje! Bry dig inte om personer du möter. Du kommer snart lägga märke till att du inte bara tillgodoser din hunds lekfullhet, utan även din egen och det är en dyrgrip till skatt.

Lek som belöning

I hundutbildning är lek den bästa av belöningsmetoderna. På lekplatsen kan man effektivt stärka beteenden som kräver fart, såsom tillkallning. För att leksaks- och lekbelöning ska fungera, måste hunden först lära sig att älska lek och du måste stärka dess vilja att busa med dig. Leksaks- och lekbelöning är även ofta förknippad med jaktinstinkten: till exempel att jaga efter en boll eller ruska en leksak i slutet av en kamplek. Förverkligande av en sådan här naturlig beteendemall genom lek känns särskilt bra för hunden.