Valp- och kattungeguide!

Vägen till ett lyckligt valp- och kattungeliv! Att få hem en ny familjemedlem är alldeles underbart, men det kan även vara omtumlande och det är mycket man ska tänka på. I vår guide får du tips och råd för den första tiden tillsammans med din nya vän!

Vecka 8

Vecka 8


De flesta uppfödare låter valparna flytta till sina nya hem vid 8 veckors ålder. Detta är förstås en enorm förändring för hundvalpen, som behöver tid att anpassa sig i lugn och ro. Så, vad ska du tänka på de första dagarna?

Vägen hem

Se till att ha gott om tid när du ska hämta valpen hos uppfödaren – köpet tar en stund. Du och uppfödaren fyller i en köpehandling, du får med dig ena delen av köpehandlingen tillsammans med din hunds registreringsbevis, förutsatt att det redan kommit från Kennelklubben. Du kan även be uppfödaren om ett intyg på utförd veterinärkontroll. Det kan hända att ditt försäkringsbolag vill se det intyget senare.

Uppfödaren kommer att ge dig instruktioner om matning, pälsvård och andra praktiska saker som du kan tänkas fundera över. När ni är klara är det dags att åka hem! Tänk på följande under resan:

 • Valpen kan må illa i bilen. Om vägen är lång, ta små pauser och erbjud valpen vatten.

 • Ta med dig en kompis eller familjemedlem som antingen kan köra bilen eller se till att valpen har det bra under resan.

 • Om du reser ensam med valpen är det tryggast för den att åka i en transportbur.

 • Det kan vara smart att lägga en handduk och ett fuktabsorberande kissunderlägg i transportburen eller baksätet.

Håll koll även under pausen

Om vägen är lång och du tar pauser, lämna inte valpen ensam i bilen. Många rastplatser och bensinmackar är hundvänliga och du kan ta med valpen in. Om du är osäker på om du får ta med din lilla hundkompis, förklara situationen för personalen och fråga om lov. Om du vill vara förberedd kan du ringa på förhand och fråga.

Du kan försöka få valpen att kissa under pausen. Men det kan hända att den är så snurrig av allt nytt att den glömmer att kissa… Kom ihåg att koppla valpen innan du tar ut den ur bilen. Små valpar springer förvånansvärt fort om de blir rädda, och har du otur kan din nya vän förvinna eller skada sig.

Att bekanta sig med hemmet och familjen

Varje valp har sin egen personlighet: Vissa är snabba i vändningarna, andra behöver mer tid att tänka igenom saker och ting. Personligheten och valpens tidiga erfarenheter påverkar dess beteende i det nya hemmet. Oavsett om din valp är ett litet yrväder eller mer blyg och försiktig, så ge den tid, förståelse och kärlek. Ni som är valpens nya familj är viktigast i världen för den, nu och i framtiden.

När du kommer hem:

 • Låt valpen bekanta sig med den nya miljön och familjemedlemmarna i sin egen takt.

 • Rulla undan mattorna, lägg ut kissunderlägg på golvet, erbjud valpen vatten och mat.

 • Sov första natten nära valpen, så att den kan se, lukta och höra dig.

 • Lyft inte upp valpen i din säng. Då riskerar du att den faller.

 • Håll alltid valpen kopplad när ni går ut de första dagarna.

 • Bjud inte hem gäster de första dagarna när allt är nytt för din hundvalp.

 • Tillbringa tid tillsammans med valpen. Du är den allra viktigaste människan för din hund.

Tänk på

Valpens liv har just förändrats radikalt. Därför är det bäst att spara alla andra förändringar, till exempel att ändra valpens kost eller renovera hemma, till senare.

 • En del valpar sover mer än vanligt medan de vänjer sig vid ett nytt hem – ge den lilla ro att sova.

 • Hundvalpens aptit kan vara dålig de första 1-2 dagarna, det är normalt.

Hjälp din valp att vänja sig snabbt, kolla in dessa praktiska produkter från Adaptil