Valp- och kattungeguide!

Vägen till ett lyckligt valp- och kattungeliv! Att få hem en ny familjemedlem är alldeles underbart, men det kan även vara omtumlande och det är mycket man ska tänka på. I vår guide får du tips och råd för den första tiden tillsammans med din nya vän!

Vecka 9

Vecka 8


Valpar utvecklas i egen takt, men vanligen har en hundvalp lärt sig att hålla tätt vid ca 10-18 månaders ålder – beroende på ras och individ. Att hinna ut innan kisset är på golvet kan vara påfrestande under de första veckorna, men med flitig, konsekvent och mild träning är ni snart i hamn.

Hur ofta måste ni ut?

För att valpen ska bli rumsren så fort som möjligt bör ni gå ut ungefär en gång i timmen under de första veckorna. Dessutom gör du bäst i att ta ut valpen:

  • direkt efter tupplur

  • mitt i livliga lekar

  • genast efter maten.

Ta valpen till en lugn kissplats som den känner till och stanna så länge att den uträttar sina behov. Beröm sedan hunden och häng kvar en liten stund innan ni går tillbaka in. Om du skyndar in direkt när valpen kissat, kan den börja lägga ihop två och två och undvika att kissa för att få stanna ute längre! Så smarta är hundvalparna.

Ha alltid nycklarna, skor och ytterkläder som är lätta att ta på nära till hands. Ett hundhalsband med snabblås är bra att ha, det är lätt att ta på och gör att ni kan komma ut blixtsnabbt. Kisset väntar tyvärr inte.

Kiss eller bajs på oönskat ställe?

Din lilla hundvalp kan ännu inte hålla tätt alls, utan uträttar sina behov okontrollerat. Det är alltså bara en tidsfråga innan du trampar i en pöl. Kiss- och bajsolyckor hör till valpvardagen, men vad ska du göra när du hittar en hög bakom byrån eller när en kissflod rinner emot dig på parketten? Kom ihåg att varje valpägare minst en gång i livet står med sockan i en pöl och bajs mellan tårna.

  • Banna eller straffa aldrig valpen. Det är orättvist att straffa valpen för något den inte kan rå för – den kan ju inte hålla tätt. Kom ihåg att olyckan är precis det, en olycka.

  • Städa lugnt undan kisset eller bajset utan att göra någon stor affär av det. För att kisslukten inte ska sitta kvar och locka valpen att kissa på samma ställe igen – använd enzymatiskt rengöringsmedel..

  • Om du alltid hittar kiss eller bajs på samma ställe, flytta ett kissunderlägg dit, eller hindra valpen att nå stället genom att inhägna det med en hundhage.

Ofta försöker valpen uträtta sina behov på en plats där den får fäste med tassarna. Därför kan det vara smart att plocka undan mattorna de första månaderna och istället breda ut kissunderlägg här och där i hemmet.

Varför är bestraffning dåligt?

Att banna eller straffa är inte rättvist, och det lär inte heller valpen var den ska kissa. Tvärtom, valpen kan bli osäker och söka sig till andra rum för att uträtta sina behov, undan din åsyn. Många rumsrenhetsproblem får tyvärr sin början av att valpen tas ut för sällan och att den straffas för att den kissar inne.

Vill du läsa mer om hur du kan tackla din gulbruna vardag? Läs mer om hur du tränar valpen rumsren här.