Valp- och kattungeguide!

Vägen till ett lyckligt valp- och kattungeliv! Att få hem en ny familjemedlem är alldeles underbart, men det kan även vara omtumlande och det är mycket man ska tänka på. I vår guide får du tips och råd för den första tiden tillsammans med din nya vän!

Vecka 8

Vecka 8


När valpen fått bekanta sig med sin nya familj i några dagar, är det dags att börja socialisera den. Ta den här perioden av valpens liv på allvar! Socialiseringen påverkar i hög grad hur resten av din hunds liv blir.

Den här veckan kan du förslagsvis vänja valpen vid följande:

  • hemmets många sysslor, till exempel dammsugning och tvättmaskinens ljud

  • familjens andra sällskapsdjur (kom ihåg att se till allas trygghet)

  • Arken Zoo-butiken och någon annan hundvänlig plats

  • barn i lekåldern (påminn barnen om att ta det lugnt).

Barn och hundvalpar

I bästa fall får barn och valp en intensiv och glädjefylld relation där de litar på varandra och leker glatt. Men lämna aldrig barn och hundvalpar oövervakade. Det är inte alltid barnet förstår att en valp är skör, och valpen i sin tur kan råka bita barnet med sina vassa tänder, så som den skulle gjort om den lekte med sina hundsyskon. Vi vill ju inte att någon gör sig illa.

Att gå ut med hundvalpen ska alltid vara en vuxens ansvar, oavsett valpens storlek. Vuxna har lättare att hantera de överraskande situationer som kan uppstå utomhus. Självklart ska du ta med barnen på promenaden, då kan de lära sig hur man bäst tar hand om hunden. Ju äldre barnet och valpen blir kan man börja dela på ansvaret för vovven. Många barn gillar att lära hunden tricks. Ni kanske kan gå i hundskola tillsammans?

Tidig vaccinering

Tidig vaccinering gör det möjligt för valpen att delta i valpträffar och valpskola under den viktigaste socialiseringsperioden. Läs mer om vaccinering här.