Valp- och kattungeguide!

Vägen till ett lyckligt valp- och kattungeliv! Att få hem en ny familjemedlem är alldeles underbart, men det kan även vara omtumlande och det är mycket man ska tänka på. I vår guide får du tips och råd för den första tiden tillsammans med din nya vän!

Vecka 10

Vecka 8


Det är naturligt för valpar att undersöka världen med tänderna. Den är också van att helt glatt sätta tänderna i sina syskon när de leker. Ofta försöker valpen leka så här även med människor. Att bara säga nej eller straffa valpen fysiskt lär den inte vad som är rätt.

Vad göra?

  • Låt aldrig valpen leka med dina händer (eller fötter). Händerna är bara till för matande, kelande och hantering.

  • Om valpen biter i dina händer, sluta genast leken och gå bort, eller sätt dig passivt på soffan. Då lär du din valp att leken slutar direkt om den bits.

  • Beroende på situationen kan du också helt enkelt ta loss handen ur valpens mun och ge den en leksak i stället.

  • Snabba rörelser får ofta valpen entusiastisk – lite väl ibland. Om den hugger tag i ditt byxben när du går förbi, stanna. Om valpen fortsätter dra i ditt byxben trots att du är passiv, ge den en leksak.

  • Om valpen blir väldigt vild på kvällen, lyft den milt men bestämt bakom hundporten eller i hundhagen för att lugna sig.

Kom ihåg att instruera alla familjemedlemmar att göra lika. Påminn barnen om att om de springer undan och skriker blir valpen ännu vildare. Ofta slutar valpen bitas av sig själv när mjölktänderna byts till permanenta.