Valp- och kattungeguide!

Vägen till ett lyckligt valp- och kattungeliv! Att få hem en ny familjemedlem är alldeles underbart, men det kan även vara omtumlande och det är mycket man ska tänka på. I vår guide får du tips och råd för den första tiden tillsammans med din nya vän!

Vecka 14

Vecka 8


Fästingpopulationen har spritt sig beklagligt effektivt också hit till Norden. Alla fästingar är inte bärare av sjukdomsalstrare, men en del av dem bär på skrämmande farliga bakterier, såsom borrelia eller anaplasma, som orsakar allvarliga sjukdomar. Valpen kan också smittas av sjukdomarna och husdjur som inte skyddats mot fästingar bär lätt med sig dem i pälsen så att det blir ett bekymmer även för människorna. Därför är fästingskydd för hunden en satsning på hela familjens hälsa och välmående.

Varje hundägare kommer förr eller senare att stöta på en fästing, oftast då den redan bitit sig fast i husdjuret. För att fästingen inte ska hinna sprida sjukdomar, ska den alltid tas bort så fort som möjligt. Ju längre fästingen sitter fast på husdjuret med sin sugsnabel, desto större är sjukdomsrisken.

Hur tar man bort fästingen från hunden?

Det lönar sig att undersöka hunden för fästingar varje kväll, oberoende av vilken slags terräng du har gått med den i. Fästingar finns inte bara i våtmarker och gräs, utan den kan lika gärna lurpassa på bakgårdens kortklippta gräsmatta eller i skogsterräng. Om du hittar en fästing som satt sig på ditt husdjur, ska du göra så här:

  • Se till att ha verktygen färdiga: pincetter, fästinglasso eller fästingtång samt hushållspapper och desinficeringsmedel.
  • Sära på pälsen runt fästingen, så att du kommer åt den så nära huden som möjligt.
  • Kyl ned fästingen med Buddyguard-kylspra, varpå den lossar något på taget den har med käkarna. Kylningen hindrar även krypet från att spy sjukdomsalstrare i din hunds blodomlopp.
  • Fatta tag om fästingen så att du kan skjuta in fästingtången under fästingen längs med hundens hud. På det här sättet säkerställer du att du får ett tag så nära fästpunkten som möjligt.
  • Lyft upp fästingen från huden med en snärt. Se till att varken krossa, klämma eller vrida fästingen. Om du vill kan du vrida en aning på tången medan du lyfter.
  • Desinficera till slut bettet och fästingtången. Gör dig av med fästingen ordentligt. Om du kastar ut den levande kan den bita sig fast på nytt en annan gång. Tack vare blodmåltiden som den redan fått i sig kan den producera en blodtörstig uppsättning avkommor i närmiljön.

Följ under kommande dagar upp hundens hud vid stället där fästingen satt fast. Lätt, tillfällig rodnad är normalt, men om hudirritationen är ihållande, ser avvikande ut eller om stället svullnar upp ska du genast ta hunden till veterinären.

Här kan du läsa mer om fästingbekämpning.

Buddyguard*

Buddyguard-sprayen kyler ned fästingen på ett ögonblick. Detta dämpar fästingens uppkastningsreflex, vilket innebär att den inte kommer åt att spy sjukdomsalstrare i hundens blodomlopp. Också det tag fästingen har med käkarna försvagas, varpå den är enklare att ta bort och sugsnabeln blir inte kvar under huden och orsakar infektion eller hudirritation. Sprayen lämpar sig även för användning då fästingen sitter på en människa. Därför är det bra att se till att komplettera hela familjens förstahjälpenskåp och fästinglassot eller -tången med en burk spray.