Valp- och kattungeguide!

Vägen till ett lyckligt valp- och kattungeliv! Att få hem en ny familjemedlem är alldeles underbart, men det kan även vara omtumlande och det är mycket man ska tänka på. I vår guide får du tips och råd för den första tiden tillsammans med din nya vän!

Vecka 10

Vecka 8


Ögonkontakt betyder att hunden på begäran kan se en människa i ögonen. Ögonkontakt är en grundläggande förutsättning för en fungerande vardag. Genom att se människan i ögonen kan hunden “be om lov” att göra något. Ägaren kan också lätt få hundens uppmärksamhet i olika situationer. I nästan alla vardagssituationer behöver hunden förmågan att ta ögonkontakt. Dessutom är ögonkontakten grunden till många rörelser som tränas i hundhobbyer.

Snabba ryck – övning 1

Det går vanligen enkelt och snabbt att öva in ögonkontakt. Hunden tittar av naturen ofta på människans ansikte och ögon. De flesta vovvar lär sig ögonkontakten så här:

  • Vänta att valpen självmant ser dig i ansiktet.

  • Säg “bra” i samma ögonblick och belöna genast valpen med en godbit.

  • Upprepa flera gånger och du kommer att märka att valpen börjar “erbjuda” ögonkontakt självmant.

Klickern är ett hjälpmedel för rätt tajming

Ett utmärkt sätt är att använda en klicker i stället för ordet “bra”. Då kan du klicka i samma ögonblick som valpen ser på dig och sedan belöna med en godbit. Observera att klickerns ljud alltid bör följas av en godbit. Rätt användning av en klicker gör att djuret lär sig snabbare och blir en aktiv lärande. Hunden får möjlighet att själv prova vilken handling som leder till klicket och godbiten.

Lock och pock – övning 2

Om valpen undviker att se dig i ögonen kan du locka den att se i rätt riktning med hjälp av en godbit.

  • Ta en godbit mellan fingrarna och för den bredvid dina ögon. Ofta följer valpen godbiten med blicken.

  • I samma ögonblick som valpen ser mot dina ögon, ge godbiten åt den.

  • Upprepa övningen en gång till, men vänta sedan tills valpen ser dig i ögonen utan lockande.

  • När den gör så, belöna den rikligt med godis och beröm.

Kombinera med kommando

När den klyftiga småttingen självmant erbjuder ögonkontakt kan du kombinera handlingen med ett kommando: ”titta”. Säg ordet precis när valpen ser dig i ögonen och belöna den. Kom ihåg att öva beteendet på olika platser. Förenkla alltid först övningen i en ny miljö, så att valpen säkert klarar den.